ଅଧିକାଂଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଖାଯାଏ ଯେ ଲୋକମାନେ ସୁସ୍ଥ ରସ କିମ୍ବା କ୍ଷୀର ବଦଳରେ ଚାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଲୋକମାନେ ଦିନର ଚା ଅପେକ୍ଷା ସକାଳର ବେଡ୍ ଚାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ, ଚା ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଅଳସୁଆ କରିବା ସହିତ ଅନେକ ରୋଗର ଶିକାର ମଧ୍ୟ କରିଥାଏ। ଯଦି ଆପଣ ଚା ପିଇବାକୁ ମଧ୍ୟ ଭଲ ପାଆନ୍ତି,
ତେବେ ଏହି ବିଶେଷ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖନ୍ତୁ। ଗରମ ଚା ପିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ ଅନେକ ଜାତୀୟ ତଥା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ପତ୍ରିକା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା, ଗରମ ଚା ପିଇବାର ଅସୁବିଧା ବହୁତ ଅଧିକ। ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟାରେ ଏହି ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପ୍ରଭାବ ଯୋଗୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଏ। ଗଳା ସହିତ ପେଟ ଏବଂ ଅନ୍ତନଳୀ କୋଷଗୁଡ଼ିକ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ। ଏହା କରନ୍ତୁ ପିଇବା
ସମୟରେ ଚା’ର ତାପମାତ୍ରା ଏପରି ହେବା ଉଚିତ ଯେ ଜିଭରୁ ପେଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ନାହିଁ। ଖାଲି ପେଟରେ ପିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ ଚା’ରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଏସିଡ୍ ମିଳିଥାଏ। ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ସକାଳେ ବେଡ୍ ଚା ’ଆକାରରେ ଚା’ ପିଇବା ଦ୍ୱାରା କ୍ଷତି ହୋଇପାରେ। ଚା ପିଇବା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଏସିଡ୍ ଗୁଡିକ ପେଟର ଭିତର ପୃଷ୍ଠକୁ ସିଧାସଳଖ ନଷ୍ଟ କରିଥାଏ।
ଅନେକ ଗବେଷଣାରୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି ଯେ, ଯେଉଁମାନେ ଖାଲି ପେଟରେ ଅଧିକ ଚା ’ପିଉଛନ୍ତି, ସେହି ସମୟଠାରୁ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଧିକ କ୍ଳାନ୍ତ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି। ଯଦି ଆପଣ ଅଧିକ ତିକ୍ତ ଶଯ୍ୟାରେ ଚା ପିଅନ୍ତି, ତେବେ ପେଟରେ ଘା ’ଏବଂ ଅମ୍ଳତା ହେବାର ଆଶଙ୍କା ବଢିଯାଏ। ଯଦି ଆପଣ ଖାଲି ପେଟରେ ଚା ପିଉଛନ୍ତି,
ତେବେ ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇଟି ବିସ୍କୁଟ, ଏକାଠି ରଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ। ଯଦି ଆପଣ ବେଡ୍ ଚା ବିନା ସତେଜ ଅନୁଭବ କରୁନାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ କ୍ଷୀର ଚା ବଦଳରେ କଳା ଚା ପିଇପାରିବେ। ଦୁଗ୍ଧ ଚା ମଧ୍ୟ ଠିକ୍ ନୁହେଁ ଅନେକ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ଚା’ରେ କ୍ଷୀର ମିଶିବା ମାତ୍ରେ ଏଥିରେ ଥିବା ଉପାଦାନ ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ। ଖାଲି ପେଟରେ କ୍ଷୀର ସହିତ ଚା ପିଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରରେ ଥକାପଣ ହୋଇପାରେ।
କ୍ଷୀର ଚା ବଦଳରେ ବ୍ଲାକ୍-ଚା, ଗ୍ରୀନ୍-ଚା ପିଇ ପାରିବେ।