4

ମଧୁମେହ ପାଇଁ ଖତରା ହୋଇଥାଏ ଏହି ଫଳ ସାବଧାନ |

NEWS

ଆପଣ ମାନଙ୍କୁ ଆମର ପୋର୍ଟାଲ କୁ ବହୁତ ବହୁତ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ । ବନ୍ଧୁଗଣ ମଧୁମେହ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗ ଯେଉଁଥି ପାଇଁ କୈାଣସି ସ୍ଥାୟୀ ଉପଶମ ନାହିଁ | ଯଦି କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଥରେ ଏହି ରୋଗ ପଡ଼ିଥାଏ, ତେବେ ତାଙ୍କୁ ସାରା ଜୀବନ ଏହି ରୋଗ ସହିତ ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡିବ | ଏହା ରୋଗୀର ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ବଢାଇଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରର ଅନେକ ଅଙ୍ଗକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ | ଏହି କାରଣରୁ ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କୁ ମଧୁମେହ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଖାଦ୍ୟ କୁହାଯାଏ |

ମଧୁମେହ ଇନସୁଲିନ୍ ପ୍ରତିରୋଧ ଦ୍ଵାରା ହୋଇଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ଶରୀର ଇନସୁଲିନ୍ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର ନକରେ, ଏକ ହର୍ମୋନ୍ ଯାହା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଥାଏ | ଅନେକ ଜିନିଷ ଅଛି ଯାହା ଇନସୁଲିନ୍ ତିଆରି କରୁଥିବା କୋଷଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ | ଏଥିମଧ୍ୟରେ ମୋଟାପଣ, ଧୂମପାନ, ଅଧିକ ମଦ୍ୟପାନ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତରେ ଗ୍ଲାଇସେମିକ୍ ପଦାର୍ଥ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ |

ଚିନି କିମ୍ବା ବିଶୋଧିତ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଖାଦ୍ୟକୁ ମଧୁମେହର ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ଭାବରେ ଦର୍ଶାଯାଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ଆପଣ ପ୍ରତିଦିନ ଖାଉଥିବା କିଛି ସୁସ୍ଥ ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମଧୁମେହର କାରଣ ହୋଇପାରେ | ଯଦି ଆପଣ ମଧୁମେହରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି କିମ୍ବା ଯଦି ଆପଣ ପୂର୍ବରୁ ମଧୁମେହ ରୋଗରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଏହି ଜିନିଷଗୁଡିକ |

1. ପ୍ରୋଟିନ୍ :-
ଶରୀରର ମାଂସପେଶୀ ଗଠନ ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଉପଯୋଗୀ | ସମସ୍ୟା ହେଉଛି ଶରୀର ପ୍ରୋଟିନକୁ ଶର୍କରାକୁ ଭାଙ୍ଗିପାରେ, କିନ୍ତୁ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଥାଏ | ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରୋଟିନର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉତ୍ସ ବାଛିବା ଏହି ଖାଦ୍ୟରେ ଥିବା ଚର୍ବି ଏବଂ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ପରିମାଣ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ | ବାସ୍ତବରେ, ପ୍ରୋଟିନ୍ ଖାଦ୍ୟରେ ଚର୍ବି ମଧ୍ୟ ଅଧିକ, ଯାହା ଓଜନ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଉଚ୍ଚ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ହୋଇପାରେ |

2. ଫଳ ରସ :-
ଫଳ ରସକୁ ଏକ ସୁସ୍ଥ ପାନୀୟ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ, କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ରକ୍ତ ଶର୍କରା ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ସୋଡା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଶର୍କରା ପାନୀୟ ସହିତ ସମାନ | କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଫଳ ରସରେ ଫ୍ରୁକଟୋଜର ପରିମାଣ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ | ଫ୍ରୁଟକୋଜ୍ ଇନସୁଲିନ୍ ପ୍ରତିରୋଧ, ମେଦବହୁଳତା ଏବଂ ହୃଦରୋଗ ସହିତ ଜଡିତ |

frut

3. ଶୁଖିଲା ଫଳ :-
ଫଳଗୁଡ଼ିକରେ ଭିଟାମିନ୍ ସି ଏବଂ ପୋଟାସିୟମ୍ ସହିତ ଅନେକ ଭିଟାମିନ ରହିଥାଏ , ଭିଟାମିନ୍ ଏବଂ ମିନେରାଲ୍ସର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉତ୍ସ ଯାହା ଡାଇବେଟିସ ବା ମଧୁମେହକୁ କମ କରିଥାଏ , କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଫଳ ଶୁଖିଯାଏ, ସେଥିରେ ଥିବା ଜଳ ଚାଲିଯାଏ, ଯାହା ଏହି ପୁଷ୍ଟିକର ପରିମାଣକୁ ବଢାଇଥାଏ |
କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ଚିନି ପରିମାଣ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ | ଯଦି ତୁମେ ମଧୁମେହ ରୋଗୀ ତେବେ ତୁମେ ଅଧିକ ଶୁଖିଲା ଫଳ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ |

milk
4. ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ :-
ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ପ୍ରୋଟିନର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ | ସେଥିରେ କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି |
କିନ୍ତୁ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟରେ ଲାକ୍ଟୋଜ୍ ନାମକ ଏକ ଚିନି ମଧ୍ୟ ଥାଏ |
ଯଦି ଆପଣ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଖାଉଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଗ୍ରହଣକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଉଚିତ୍ |
ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁଯାୟୀ, ଉଚ୍ଚ ଚର୍ବିଯୁକ୍ତ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତରକୁ ବ can ାଇପାରେ |

5. କଫି :-
କଫି ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାର ସହିତ ଜଡିତ | ତଥାପି, ସ୍ୱାଦଯୁକ୍ତ କଫି ଖାଇବା ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ |
ଏହିପରି ପାନୀୟଗୁଡ଼ିକ ଓଜନ ଵଢାଇବା ପାଇଁ କାମ କରେ | ଏହା ସହିତ ସ୍ବାଦଯୁକ୍ତ କଫିରେ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଭରପୂର ଅଟେ |
ତୁମେ ତୁମର ରକ୍ତ ଶର୍କରାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବାକୁ ଏବଂ ଓଜନ ବୃଦ୍ଧିକୁ ରୋକିବାକୁ ଚାହୁଁଛ,
ତେଣୁ, ଏକ ଚାମଚ କ୍ରିମ୍ ସହିତ ଅଧା ଚାମଚ ସାଧା କଫି ନିଅନ୍ତୁ | ତେବେ ଏତିକି କହି ବିଦାୟ ନେଉଛୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ |

ଏହି ପୋଷ୍ଟ ଟି ପଢି କେମିତି ଲାଗିଲା ଆପଣ ମାନେ କମେଣ୍ଟ କରି ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଜଣେଇବା ସହିତ ଆପଣ ଆମର ପୋଷ୍ଟ କୁ ଫ୍ରେଣ୍ଡ ସହିତ ସେୟାର କରି ଦେବେ ।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *