ରକ୍ତହୀନତା ର ପ୍ରାଥମିକ ଲକ୍ଷଣ ଏବଂ ଆରମ୍ଭରୁ ଏହାକୁ ଦୂର କରିବାର ଉପାୟ ବିଷୟରେ ଆଜି ଜାଣନ୍ତୁ।ରକ୍ତରେ ଥିବା ଜରୁରୀ ଉପାଦାନ କମିଗଲେ ମୁଣ୍ଡ ବୁଲେଇବା, ଦୁର୍ବଳତା ଇତ୍ୟାଦି ହୁଏ ଏହାର ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ରକ୍ତହୀନତା ଅଟେ।
ଲୌହ ଅଭାବ ରକ୍ତହୀନତା ହେଉଛି ସାଧାରଣ ରକ୍ତହୀନତା ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। ଏହା ଏକ ଅବସ୍ଥା ଯେଉଁଥିରେ ଲାଲ ରକ୍ତ କଣିକାର ସ୍ତର ଆବଶ୍ୟକତାଠାରୁ କମ୍ ଅଟେ ।ଶରୀରର ଟିସୁରେ ଅମ୍ଳଜାନ ବହନ କରିବାରେ ଲୋହିତ ରକ୍ତ କଣିକା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ ।
ଏହି ପ୍ରକାର ରକ୍ତହୀନତାରେ ଶରୀର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ହେମୋଗ୍ଲୋବିନ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ନୁହେଁ ଯାହା ଲାଲ ରକ୍ତ କଣିକାକୁ ଅମ୍ଳଜାନ ବହନ କରିବା ପାଇଁ କାରଣ ଅଟେ। ରକ୍ତହୀନତାର ଅନେକ ସମ୍ଭାବ୍ୟ କାରଣ ଅଛି। ନିମ୍ନ ସ୍ତରର ଲୌହ ସହିତ ଖରାପ ଖାଦ୍ୟ, କିଛି ଚିକିତ୍ସା ଅବସ୍ଥା, ମହିଳାମାନଙ୍କ ରୁତୁସ୍ରାବ ସମୟରେ ରକ୍ତ ନଷ୍ଟ ହେବା କିମ୍ବା ଲୌହ ,ଭିଟାମିନ, ମିନେରାଲ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ଅକ୍ଷମତା କିଛି କାରଣ। ଏହି ହିମୋଗ୍ଲୋବିନ, ଲୌହ ମିନେରାଲ ଅଭାବ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ବିପଦ ଥାଏ ।
ଲୌହ ଅଭାବର ଲକ୍ଷଣ ଏବଂ ଲକ୍ଷଣ।ଲୌହ ଅଭାବ ରକ୍ତହୀନତା ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଅଜଣା ହୋଇପାରେ। ଅନେକ ସାମାନ୍ୟ ରକ୍ତହୀନତାର ଶିକାର ହୁଅନ୍ତି କିନ୍ତୁ ଏହା ବିଷୟରେ ଅବଗତ ନୁହଁନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ମଧ୍ୟମରୁ ଗମ୍ଭୀର ଲକ୍ଷଣ ଦେଖାଇପାରେ।
ରକ୍ତହୀନତା ର କିଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ ସଂକେତ ବା ଲକ୍ଷଣ ଗୁଡିକ ହେଉଛି ;-
- ମୁଣ୍ଡ ବୁଲାଇବା
- କ୍ରମାଗତ ଥକ୍କା ଏବଂ ଦୁର୍ବଳତା ଲାଗିବା
- ନିଶ୍ୱାସ ପ୍ରଶ୍ୱାସ କମ ନେବା
- ଚର୍ମ ଶୁଷ୍କ ହୋଇଯିବା
- ଥଣ୍ଡା ହାତ ଏବଂ ପାଦ ଲାଗିବା
- ଅନିୟମିତ ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ
- ନଖ ଦୁର୍ବଳ ହୋଇଯିବା
- ମୁଣ୍ଡବିନ୍ଧା
- ଜିଭରେ ପ୍ରଦାହ ବା ଯନ୍ତ୍ରଣା
ରକ୍ତହୀନତା ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ନିୟମିତ ଭାବରେ ରକ୍ତ ପରୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ଡାକ୍ତର ମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି, ଯଦି ଆପଣ ଏହି ଚିହ୍ନ ଏବଂ ଲକ୍ଷଣଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କୌଣସି ଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ କରନ୍ତି ତେବେ ଶୀଘ୍ର ଡାକ୍ତର ଙ୍କ ସହିତ ଦେଖା କରନ୍ତୁ।ରକ୍ତହୀନତା ପାଇଁ ଚିକିତ୍ସା ଯଦି ସ୍ତର ଅତ୍ୟଧିକ କମ୍, ଡାକ୍ତର ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟସ୍ କୁ ସୁପାରିଶ କରିବେ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଅବସ୍ଥାକୁ ଚିକିତ୍ସା କରିବେ ଯାହା ଏହି ଅବସ୍ଥାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରେ।ପ୍ରଥମେ ରକ୍ତ ପରୀକ୍ଷାରୁ ଏହା ଜଣା ପଡ଼େ ଯେ ରକ୍ତରେ ଉପାଦାନ ଗୁଡିକ ସ୍ତର କଣ ଅଛି। ହିମୋଗ୍ଲୋବିନ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ ଉପାଦାନ ଅଟେ ଏହାର ସ୍ତର କମିଲେ ରକ୍ତହୀନତା ଦେଖାଯାଏ।
ଲୌହ ଅଭାବକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆପଣ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଉଚିତ୍। ଲୌହଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ସହିତ, ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ଭିଟାମିନ୍ ସି ମିଶାଇବାକୁ ଭୁଲନ୍ତୁ ନାହିଁ କାରଣ ଏହା ଖାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟରୁ ଲୌହର ଅବଶୋଷଣ ପାଇଁ ଦାୟୀ। ଲୌହ ଅଭାବକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆପଣ ଏକ ସୁସ୍ଥ ସନ୍ତୁଳିତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଉଚିତ୍।ପନିପରିବା ଏବଂ ଫଳ ମଧ୍ୟ ଖାଇବା ଉଚିତ।
ଲୌହ ବା ଆଇରନ୍ ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ସହିତ, ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ଭିଟାମିନ୍ ସି ମିଶାଇବାକୁ ଭୁଲନ୍ତୁ ନାହିଁ କାରଣ ଏହା ଖାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟରୁ ଲୌହର ଅବଶୋଷଣ ପାଇଁ ଦାୟୀ। ଲୌହରେ ଭରପୂର କିଛି ଖାଦ୍ୟ ହେଉଛି- ଚିକେନ୍, ସଜନା ଛୁଇଁ, ସଜନା ଶାଗ,ପୋଇ, ବିନ୍,ଗାଜର,ବିଟ, ମୂଳା, କଖାରୁ ମଞ୍ଜି, ପତ୍ରଯୁକ୍ତ ଶାଗ ଯେପରିକି ଶାଗ , କିସମିସ୍ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ମାଛ ଖାଦ୍ୟ ଇତ୍ୟାଦି। ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏମିତି ଖବର ପ୍ରତିଦିନ ଆଣିଥାଉ।ଏହି ପୋଷ୍ଟ ଆପଣଙ୍କୁ କିପରି ଲାଗିଲା, ଦୟାକରି ତଳେ କମେଣ୍ଟ କରନ୍ତୁ। ଏହି ପୋଷ୍ଟକୁ ନିଶ୍ଚୟ ସେୟାର୍ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହିଭଳି ଖବର ଜାଣିବା ପାଇଁ ଆମ ପେଜ୍ କୁ ଲାଇକ ଏବଂ ଫଲୋ କରିଦିଅନ୍ତୁ।