Thursday, September 23, 2021
gai

ଖାଆନ୍ତୁ ଗାଇ ଘିଅ କେବେ ହବନାହିଁ ଏହି ସବୁ ରୋଗ ।

HEALTH

ଗାଇର ଘିର ଗୁଣ ବିଷୟରେ କଣ ଆଉ କହିବି ଦଶହଜାର ରୋଗ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଉତ୍ସ। ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ନାଥୁରୋପାଥି ବିଶେଷଜ୍ଞ ସୀମା ପାଣ୍ଡେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନାକରେ ଗାଇର ଘି ଲଗାଇବା ପାଗଳାମି ଭଲ କରିଥାଏ। ଆପଣ ଗାଇର ଘିର ବିଶେଷତା ମଧ୍ୟ ଜାଣିଛନ୍ତି। ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ ଘି ଖାଦ୍ୟର ସ୍ୱାଦକୁ ବଢାଇଥାଏ। ଏହାକୁ ନିୟମିତ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀର ଅନେକ ପୁଷ୍ଟିକର ଉପାଦାନ ପାଇଥାଏ।

ଘିର ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟବହାର ପୂଜାରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ କିନ୍ତୁ ଆପଣ ବୋଧହୁଏ ଜାଣି ନାହାଁନ୍ତି ଯେ ଘି ମଧ୍ୟ ଅନେକ ରୋଗ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସ ଅଟେ। ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ନାଥୁରୋପାଥି ବିଶେଷଜ୍ଞ ସୀମା ପାଣ୍ଡେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନାକରେ ଗାଇର ଘି ଲଗାଇ ପାଗଳାମି ଦୂର ହୋଇପାରିବ। ନାକରେ ଗାଇର ଘି ଲଗାଇ ଆଲର୍ଜି ଶେଷ ହୁଏ ନାକରେ ଗାଇର ଘି ଲଗାଇଲେ ମଧ୍ୟ ପକ୍ଷାଘାତ ରୋଗ ଭଲ ହୁଏ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ରୋଗରେ ଏହାର ଉପକାରିତା ଜାଣନ୍ତୁ। 20-25 ଗ୍ରାମ ଗାଇର ଘି ଏବଂ ଚିନି କାଣ୍ଡ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ମଦ୍ୟପାନ, କନ୍ଧମାଳ ଏବଂ ଗଞ୍ଜାର ନିଶା କମିଯାଏ।

ନାକରେ ଗାଇର ଘି ଲଗାଇଲେ କୌଣସି ଅପରେସନ୍ ବିନା କାନରେ ଆବରଣ ଭଲ ହୋଇଯାଏ। ନାକରେ ଘିଅ ଢାଳିବା ଦ୍ୱାରା ନାକର ଶୁଷ୍କତା ଦୂର ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ମନ ସତେଜ ହୋଇଯାଏ। ନାକରେ ଗାଇର ଘି ଲଗାଇ କୋମାରୁ ବାହାରିବା ପରେ ଚେତନା ଫେରି ଆସେ। ନାକରେ ଗାଇର ଘି ଲଗାଇ କେଶ ଝଡ଼ିବା ଶେଷ ହୁଏ ଏବଂ ନୂଆ କେଶ ଆସିବା ଆରମ୍ଭ କରେ। ନାକରେ ଗାଇର ଘି ଲଗାଇଲେ ମାନସିକ ଶାନ୍ତି ମିଳିଥାଏ, ସ୍ମୃତି ତୀକ୍ଷ୍ଣ ହୋଇଥାଏ। ହାତ ଏବଂ ପାଦରେ ଜଳୁଥିବା ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା, ଗାଇର ଘିକୁ ଗୋଡରେ ମାଲିସ୍ କରିବା, ଜଳୁଥିବା ସେନ୍ସେସ୍ ଭଲ ହୋଇଯାଏ।

ଯଦି ହିକ୍କୁ ବନ୍ଦ ନହୁଏ, ଖାଲି ପେଟରେ ଅଧା ଚାମଚ ଗାଇର ଘି ଖାଆନ୍ତୁ, ତେବେ ହିକ୍କପ୍ ନିଜେ ବନ୍ଦ ହୋଇଯିବ। ଗାଇର ଘି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଅମ୍ଳତା ଏବଂ କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟର ଅଭିଯୋଗ କମିଯାଏ। ଗାଇର ଘି ଶକ୍ତି ଏବଂ ବୀଜ ବଢାଇଥାଏ ଏବଂ ଶାରୀରିକ ଏବଂ ମାନସିକ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ବଢାଇଥାଏ। ଛାତି ଏବଂ ପିଠିରେ ପୁରୁଣା ଗାଇର ଘି ସହିତ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ମସାଜ୍ କରିବା ଦ୍ଵରା ଅଭିଯୋଗ ଶେଷ ହୁଏ। ଯଦି ଅଧିକ ଦୁର୍ବଳତା ଅଛି, ତେବେ ଏକ ଗ୍ଲାସ୍ କ୍ଷୀରରେ ଗୋଟିଏ ଚାମଚ ଗାଇର ଚିନି ଏବଂ ଚିନି କାଣ୍ଡ ମିଶାଇ ପିଅନ୍ତୁ। ଗାଇର ଘି କେବଳ କର୍କଟ ରୋଗକୁ ରୋକି ନଥାଏ, ଏହା ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଉପାୟରେ ଏହି ରୋଗର ବିସ୍ତାରକୁ ମଧ୍ୟ ବନ୍ଦ କରିଥାଏ। ଯେଉଁ ବ୍ୟକ୍ତି ହୃଦଘାତରେ ପୀଡିତ ଏବଂ ତେଲିଆ ଖାଇବାକୁ ବାରଣ କରାଯାଇଥାଏ, ତା’ପରେ ଗାଇର ଘି ଖାଏ |

ଏହା ହୃଦୟକୁ ଦୃଢ଼ କରିଥାଏ। କର୍କଟ ରୋଗ ସହିତ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ଦେଶୀ ଗାଇର ଅବିସ୍ମରଣୀୟ କ୍ଷମତା ଅଛି। ସ୍ତନ ଏବଂ ଅନ୍ତନଳୀରେ ବିପଜ୍ଜନକ କର୍କଟ ଏହାର ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ଏଡାଯାଇପାରିବ। ଗାଇର ଘି, କଳା ଗ୍ରାମକୁ ପାଉଡର ଚିନି ସହିତ ସମାନ ପରିମାଣରେ ମିଶାଇ ଲଡୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ। ସକାଳେ ଖାଲି ପେଟରେ, ଏକ ଲଡୁକୁ ବହୁତ ଚୋବାଇ ଏବଂ ଏକ ଗ୍ଲାସ୍ ମିଠା, ଉଷୁମ କ୍ଷୀର ପିଇବା ଏବଂ ପିଇବା, ଏହା ଲ୍ୟୁକୋରୋଆରେ ଆରାମ ଦେଇଥାଏ, ପୁରୁଷମାନଙ୍କ ଶରୀର ମୋଟା, ସତେଜ, ଅର୍ଥାତ୍ ଆକୃତି ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଯାଏ। ଫୁଲରେ ଗାଇର ଦେଶୀ ଘି ଲଗାଇଲେ ଆରାମ ମିଳିଥାଏ।

ଛାତିରେ ଗାଇର ଘିକୁ ମାଲିସ୍ କରିବା ପିଲାମାନଙ୍କଠାରୁ ଶବ୍ଦ ବାହାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ସାପ କାମୁଡ଼ିବା ପରେ 100-150 ଗ୍ରାମ ଗାଇର ଘି ଦିଅନ୍ତୁ, ଉପରରୁ ଯେତିକି ଉଷୁମ ପାଣି ପିଅନ୍ତୁ ଏହା ବାନ୍ତି ଏବଂ ଝାଡ଼ା ସୃଷ୍ଟି କରିବ, କିନ୍ତୁ ସାପର ବିଷ ମଧ୍ୟ କମିଯିବ। ସକାଳେ ଏବଂ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଦୁଇ ବୁନ୍ଦା ଦେଶୀ ଗାଇର ନାକକୁ ରଖିବା ଦ୍ୱାରା ମାଇଗ୍ରେନ୍ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଭଲ ହୁଏ। ଯଦି ମୁଣ୍ଡବିନ୍ଧା ହେତୁ ଶରୀରରେ ଉତ୍ତାପ ଥାଏ, ତେବେ ଗୋଡର ଘିକୁ ପାଦର ପାଦରେ ମାଲିସ୍ କରନ୍ତୁ, ଏହା ମୁଣ୍ଡବିନ୍ଧାର ଯନ୍ତ୍ରଣାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବ।

ମନେରଖନ୍ତୁ ଗାଇର ଘି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ବୃଦ୍ଧି ହୁଏ ନାହିଁ। ଓଜନ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହୁଏ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ଓଜନକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରେ। ତାହା ହେଉଛି, ଜଣେ ଦୁର୍ବଳ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଓଜନ ବଢ଼ିଥାଏ ଏବଂ ମୋଟାପଣର ଓଜନ କମିଯାଏ। ଗୋଟିଏ ଚାମଚ ଗାଇର ଶୁଦ୍ଧ ଘି, ଏବଂ 1/4 ଚାମଚ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ କଳା ଲଙ୍କା ମିଶାଇ ସକାଳେ ଏବଂ ଶୋଇବା ସମୟରେ ଖାଲି ପେଟରେ ଚାଟିବା ପରେ ଉପରୁ ଉଷୁମ ମିଠା କ୍ଷୀର ପିଇବା ଦ୍ୱାରା ଦୃଷ୍ଟି ଶକ୍ତି ବଢ଼ିଯାଏ।

ଗାଇର ଘିକୁ ଥଣ୍ଡା ପାଣିରେ ପିଟନ୍ତୁ ଏବଂ ତା’ପରେ ଘିକୁ ପାଣିରୁ ଅଲଗା କରନ୍ତୁ। ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପ୍ରାୟ ଶହେ ଥର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏଥିରେ ଟିକେ କ୍ୟାମ୍ପୋର ମିଶାନ୍ତୁ ଏବଂ ମିଶ୍ରଣ କରନ୍ତୁ। ଏହି ପଦ୍ଧତି ଦ୍ଵରା ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିବା ଘିକୁ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଔଷଧରେ ପରିଣତ କରାଯାଏ, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚର୍ମ ରୋଗରେ ଚମତ୍କାର ଲାଭ ଦେଇଥାଏ। ଗାଇର ଘି ଏକ ଭଲ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ଅଧିକ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ଥିବା ରୋଗୀମାନେ କେବଳ ଗାଇର ଘି ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ଏହା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଭଲ ଟନିକ୍।

ଆମ ତଥ୍ୟ ଭଲ ଲାଗିଲେ ସେୟାର କରନ୍ତୁ ସାଙ୍ଗ ମାନଙ୍କ ସହ ଏବଂ ମତାମତ ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ। ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ପାଖରେ ଏତିକି ପାର୍ଥନା ଆପଣଙ୍କୁ ଭଲରେ ରଖନ୍ତୁ। ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ l ଖବରକୁ ପୁରା ପଢିଥିବାରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଭଲ ଲାଗିଲେ ନିଶ୍ଚୟ ତଳେ ଲାଇକ କରିବେ। ଆପଣଙ୍କ ଭଲପାଇବା ଆମକୁ ବହୁତ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ସହ ଏମିତି ଖବର ଯୋଗାଇଦେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *