kaju

କାଜୁ ଖାଇବାର ଫାଇଦା ବିଷୟରେ ଜାଣନ୍ତୁ।

NEWS

କାଜୁ ବାଦାମ ଖାଇବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ। ବାଦାମ, କଦଳୀ ଏବଂ ଆଲୁଅ ପରି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବାଦାମ ଅପେକ୍ଷା କାଜୁରେ ସାମାନ୍ୟ କମ୍ ଚର୍ବି ଏବଂ କ୍ୟାଲୋରୀ ଥାଏ। କାଜୁ ସେବନରେ ହାରାହାରି 137 କ୍ୟାଲୋରୀ ଥାଏ, କିନ୍ତୁ 2019 ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ମାନବ ଶରୀର ଏହି କ୍ୟାଲୋରୀର ପ୍ରାୟ 84 ପ୍ରତିଶତ ଶୋଷିପାରେ। ଆମେରିକାରେ 100 ମିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କମାନେ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପର ସମସ୍ୟାରେ ପୀଡିତ। 2019 ରେ ହୋଇଥିବା ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁଯାୟୀ, କାଜୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତଚାପ କମିଯାଏ। କାଜୁ ବ୍ୟବହାର ମଧ୍ୟ ଟ୍ରାଇଗ୍ଲେସିରାଇଡ୍ ସ୍ତରକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ। ରକ୍ତରେ ଏହା ଏକ ପ୍ରକାର ଚର୍ବି ଯାହା ଆପଣଙ୍କର ଷ୍ଟ୍ରୋକ, ହୃଦଘାତ ଏବଂ ହୃଦରୋଗର ଆଶଙ୍କା ବଢାଇପାରେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ବଜାରକୁ ଆସୁଥିବା ଅନେକ ପ୍ୟାକେଜ୍ କିମ୍ବା ଲୁଣିଆ କାଜୁ ମଧ୍ୟ ରକ୍ତଚାପ ବଢାଇପାରେ। ଦୁଇ ପ୍ରକାର କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ଅଛି LDL, ଯାହା ଧମନୀରେ କ୍ଷତିକାରକ ଫ୍ୟାଟି ବିଲ୍ଡଅପ୍ ସୃଷ୍ଟି କରେ ଏବଂ HDL, ଯାହା ଧମନୀରୁ LDL କୋଲେଷ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ନେଇ ଆପଣଙ୍କ ହୃଦୟକୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ। ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ କାଜୁ ମିଶାଇବା ଦ୍ୱାରା ଖରାପ LDL କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ କମିଯାଏ। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ କାଜୁରେ ଭରପୂର ଖାଦ୍ୟ ଭଲ HDL କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍ର ସ୍ତରକୁ ବଢାଇଥାଏ। ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ। ଅଧ୍ୟୟନରେ, ଟାଇପ୍-୨ ମଧୁମେହ ରୋଗୀ, ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ଖାଦ୍ୟରେ କାଜୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ କାଜୁ ଖାଉ ନଥିଲେ ସେମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଇନସୁଲିନ୍ ସ୍ତର କମ୍ ଥିଲା। ଇନସୁଲିନ୍ ସ୍ତରକୁ କମ୍ ରଖିବା ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରହିଥାଏ।

US ଆମେରିକାରେ ଷ୍ଟ୍ରୋକ୍, ଶ୍ୱାସ ରୋଗ, ମଧୁମେହ ଏବଂ ଆଲଜାଇମର ସମେତ ହୃଦ୍ ରୋଗ ମୃତ୍ୟୁର ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ଅଟେ ଅନୁସନ୍ଧାନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ସପ୍ତାହରେ ଚାରିଥରରୁ ଅଧିକ ବାଦାମ ଖାଉଥିଲେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ହୃଦଘାତର ଆଶଙ୍କା 37 ପ୍ରତିଶତ କମ୍ ଥିଲା। ଅନ୍ୟ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଟାଇପ୍-୨ ମଧୁମେହ ରୋଗୀମାନେ 12 ସପ୍ତାହ ପାଇଁ ପ୍ରତିଦିନ 30 ଗ୍ରାମ କଞ୍ଚା, ଅସନ୍ତୁଳିତ କାଜୁ ଖାଇଲେ, ସେମାନେ ହୃଦଘାତରେ ହ୍ରାସ ପାଇଲେ ସେମାନଙ୍କର ରକ୍ତଚାପ ହ୍ରାସ ହେତୁ HDL କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତର ବଢୁଥିବା ଦେଖାଗଲା କାଜୁ ଏକଚାଟିଆ ଏବଂ

kaju 1

ପଲିନସୁଚୁରେଟେଡ୍ ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ, ଯାହା LDL କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତରକୁ କମ୍ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଶରୀରର ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ତମ୍ବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ। ଏଥି ମଧ୍ୟରେ ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ ଏବଂ ରକ୍ତଚାପ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ, ଲାଲ ରକ୍ତ କଣିକା ଉତ୍ପାଦନ, ହାଡର ବିକାଶ, ରକ୍ତବାହୀ ଏବଂ ସଂଯୋଜକ ଟିସୁର ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀର ସକ୍ରିୟତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। କାଜୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀର ଯଥେଷ୍ଟ ତମ୍ବା ପାଇପାରେ। ବାଦାମ ଏବଂ ମଞ୍ଜି ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟରେ ଭରପୂର ଅଟେ।

ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ହେଉଛି ଯୌଗିକ ଯାହା ମାଗଣା ରେଡିକାଲକୁ ନିରପେକ୍ଷ କରିପାରେ ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରରେ କ୍ଷତି ଘଟାଇଥାଏ। ଏହିପରି ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଶରୀରକୁ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ ଏବଂ ପ୍ରଦାହକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ। କାଜୁରେ ଦୁଇ ପ୍ରକାରର ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଥାଏ ଯାହାକୁ ପଲିଫେନୋଲ୍ ଏବଂ କାରୋଟିନଏଡ୍ କୁହାଯାଏ। ତଥାପି, ଭଜା କାଜୁରେ କଞ୍ଚା ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଥାଏ। କିଛି ଲୋକ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ବାଦାମ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରର ଓଜନ ବଢ଼ିପାରେ, କିନ୍ତୁ ତାହା ନୁହେଁ। ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ନିୟମିତ ବାଦାମ ଖାଉଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ସେମାନଙ୍କ ଓଜନ ବଜାୟ ରଖିବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଧିକ।

kaju 2

କାରଣ ବାଦାମ ପ୍ରୋଟିନ୍, ଫାଇବର ଏବଂ ଚର୍ବିର ଏକ ଶକ୍ତି ଶକ୍ତି ଅଟେ, ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭୋକିଲା ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ଦିଏ ନାହିଁ। କେବଳ କାଜୁ ପ୍ରୋଟିନ୍, ଫାଇବର ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଚର୍ବିରେ ଭରପୂର ନୁହେଁ, ସେଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ଭିଟାମିନ୍ ଏବଂ ମିନେରାଲ୍ସ ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ। ସେମାନେ ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ ଆପଣଙ୍କ ଶରୀର ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ। ଆମେରିକାର ସବୁଠାରୁ ଶୁଖିଲା ଫଳ ହେଉଛି କାଜୁ। ଉତ୍ତମ ରକ୍ତ ଶର୍କରା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ହୃଦୟକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାଜୁ ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *