ଟମାଟୋ ଖାଉଥିଲେ ସାବଧାନ ନହେଲେ ବହୁତ ବଡ଼ ରୋଗ ହୋଇପାରେ।

HEALTH

ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଅନେକ ଜିନିଷ ବିଷୟରେ ପୌରାଣିକ ଏବଂ କୁସଂସ୍କାର ଅଛି। ପ୍ରାୟତ ଲୋକମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ଟମାଟୋ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କିଡନୀ ପଥର ହୋଇଥାଏ। ସେଥିପାଇଁ ଲୋକମାନେ ଟମାଟୋ ଖାଇବା ବନ୍ଦ କରିଦିଅନ୍ତି କିନ୍ତୁ ଏହି ଧାରଣା ପଛରେ କେତେ ସତ୍ୟ ଅଛି ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହା କହୁଛୁ।

ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଟମାଟୋ ଖାଇବା ବିପଦଜନକ ଏହା ଏକ ସାଧାରଣ ପୌରାଣିକ କଥା ଯେ ଟମାଟୋ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କିଡନୀ ପଥର ହୋଇଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଅକ୍ସାଲେଟ୍ ସମୃଦ୍ଧ ଖାଦ୍ୟ ଖାଆନ୍ତି, କିଡନୀରେ ପଥର ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ବଢ଼ିଯାଏ ଯଦିଓ ଟମାଟୋରେ ଅକ୍ସାଲେଟ୍ ଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଏହାର ପରିମାଣ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ।

kinny

ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଏହା କିଡନୀ ଷ୍ଟୋନ ସୃଷ୍ଟି କରେ ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ନିୟମିତ ଏବଂ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଟମାଟୋ ଖାଉ, ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଟମାଟୋରୁ ପଥର ପାଇବା ଆଶଙ୍କା ଥାଏ। ଯଦି ଆମେ ପ୍ରତିଦିନ ଅଧିକ ଟମାଟୋ ଖାଉ ନାହୁଁ, ତେବେ ଏହା କିଡନୀ ପଥରର କାରଣ ହୋଇନଥାଏ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଟମାଟୋ ଖାଇବା ଉପରେ କିଡନୀ ଷ୍ଟୋନ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ନିର୍ଭର କରେ।

tomato

ଏପରିକି କଦଳୀ ଏବଂ କ୍ଷୀର ମଧ୍ୟ ପଥର ସୃଷ୍ଟି କରେ ନାହିଁ। କଦଳୀ ଏବଂ କ୍ଷୀରରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ସତ୍ତ୍ୱେ କିଡନୀ ପଥର ସହିତ ଏହାର କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ। କ୍ୟାଲସିୟମର ଅଭାବ କିଡନୀ ପଥରର ଆଶଙ୍କା ବଢାଇଥାଏ। ଦୁଗ୍ଧର ବ୍ୟବହାର ଛାଡିବା ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୁଲ ନୀତି।

ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ପଥର ହୋଇପାରେ ଚା, କଫି, ଶାଗୁଣା, ବାଦାମ ଏବଂ ବାୟୁଯୁକ୍ତ ପାନୀୟ ପରି ଅକ୍ସାଲେଟେଡ୍ ଖାଦ୍ୟ ଖାଦ୍ୟରେ ଲୁଣଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ, ମରିନାଡ୍ ଖାଦ୍ୟ ପଥର ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ସମୁଦ୍ର-ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଟେବୁଲ୍ ଲୁଣ, ନାଲି ମାଂସ ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ରେ ଅଧିକ, ଅଳ୍ପ ପରିମାଣର ତରଳ ପଦାର୍ଥ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ପଥର ସୃଷ୍ଟି ହେବାର ଆଶଙ୍କା ବଢ଼ିଥାଏ ତେଣୁ ସତର୍କ ରୁହ ଏବଂ କିଡନୀକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖ।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *