ଆଖୁକୁ ଆୟୁର୍ବେଦରେ ଏକ ଔଷଧ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ, ଏହାର ଅନେକ ଚମତ୍କାର ଗୁଣ ରହିଛି, ଯାହା ଉଭୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୋନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହୁଏ ଏହାର ବ୍ୟବହାର ଶରୀରକୁ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ଥଣ୍ଡା ଏବଂ ଶୀତଦିନେ ଗରମ ରଖେ। ଏହା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଇଥାଏ। ବିଶେଷକରି କରୋନା ଅବଧିରେ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ଦୃଢ଼ ରଖିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ। ଆଖୁ ରସ ଏହା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ପାନୀୟ ଏଥିରେ ବହୁତ କମ୍ ପରିମାଣର କ୍ୟାଲୋରୀ ଥାଏ।
ଏଥିପାଇଁ ମଧୁମେହ ଏବଂ ମେଦବହୁଳତାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଡାକ୍ତରମାନେ ସର୍ବଦା ଆଖୁ ରସ ପିଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି। ଆସନ୍ତୁ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଔଷଧ ପରି ଆଖୁ ରସର ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଜାଣିବା। ମଧୁମେହରେ ଉପକାରୀ ଚିନି ଚିନି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଏହାର ସାମାନ୍ୟ ମଧୁରତା ଅଛି। ଏହା ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କୁ ଚିନି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ତଥାପି, ମଧୁମେହ ରୋଗୀମାନେ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଆଖୁ ରସ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ।
ଏଥିପାଇଁ ସର୍ବପ୍ରଥମେ ଆପଣଙ୍କର ନିକଟତମ ମଧୁମେହ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରନ୍ତୁ ଏହା ପରେ ଆଖୁ ରସ ପିଅନ୍ତୁ। ଯକୃତ ପାଇଁ ଜଣ୍ଡିସ ରୋଗୀଙ୍କୁ ଡାକ୍ତରମାନେ ସର୍ବଦା ଆଖୁ ରସ ପିଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି। ଆଖୁ ରସ ଯକୃତ ପାଇଁ ଏକ ଲାଭ ବୋଲି ପ୍ରମାଣ କରେ। ଏହା ଯକୃତର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ। ଏହା ଯକୃତ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରୋଗର ପ୍ରଭାବକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀ ମଜବୁତ ହୁଏ ଆଜିକାଲି ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ଦୃଢ଼ ରଖିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଅଟେ।
କରୋନା ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଡାକ୍ତରମାନେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ଆପଣ ଆଖୁ ରସ ଖାଇପାରିବେ। ଏଥିରେ ଅନେକ ଔଷଧୀୟ ଉପାଦାନ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ଏହା ସହିତ ବର୍ଷା ଦିନରେ ଆଖୁ ରସ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ସଂକ୍ରମଣ ରୋଗରୁ ମଧ୍ୟ ରକ୍ଷା ପାଇପାରିବେ।
ଓଜନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ଆଖୁ ରସରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଫାଇବର ମିଳିଥାଏ। ଫାଇବର ସମୃଦ୍ଧ ଜିନିଷ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ବାରମ୍ବାର ଖାଇବା ଅଭ୍ୟାସ ଲୋଭରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଥାଏ। ଆଖୁ ରସ ପିଇବା ପେଟକୁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୂର୍ଣ୍ଣ ରଖେ। ଏହା ଅତିରିକ୍ତ କ୍ୟାଲୋରୀ ଲାଭ କରେ ନାହିଁ ଏହା ସହିତ କ୍ୟାଲୋରୀ ମଧ୍ୟ ଜଳିଯାଏ।