kolo

ଆପଣ ଙ୍କର କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ବଢି ଯାଇଛି କି ? କେତେ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ରହିବା ଉଚିତ- କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ 5 ଟି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଘରୋଇ ଉପଚାର ବିଷୟରେ ଜାଣନ୍ତୁ।

HEALTH

ଶରୀରରେ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍ର ପରିମାଣ ବଢାଇ, ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି, ବଜାରରେ ଉପଲବ୍ଧ ଶସ୍ତା ଜିନିଷ ଶରୀରରେ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍ର ପରିମାଣକୁ ହ୍ରାସ କରି ହୃଦୟ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ଗୁରୁତର ସମସ୍ୟାର ଆଶଙ୍କା ମିଳିପାରେ। ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ, ଭଜା ଏବଂ ତେଲିଆ ଖାଦ୍ୟ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ବଢ଼ାଇଥାଏ। କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ଏପରି ଏକ ସମସ୍ୟା ଯେ କେବଳ ବୃଦ୍ଧ ନୁହଁନ୍ତି ଯୁବକମାନେ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତିତ ଅଛନ୍ତି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ନିରନ୍ତର ବସିବା, ଦୀର୍ଘ ଘଣ୍ଟା କାମ କରିବା ଏବଂ ବ୍ୟାୟାମ ନକରିବା ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ବଢାଇପାରେ ଅଧିକ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ହୃଦରୋଗର ଆଶଙ୍କା ବଢାଇଥାଏ। କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ କେତେ ହେବା ଉଚିତ ଉଚ୍ଚ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ହୃଦଘାତ, ଷ୍ଟ୍ରୋକ ଇତ୍ୟାଦି ଆଶଙ୍କା ବଢାଇଥାଏ।

ଶରୀରରେ ମୋଟ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତର 200 ମିଗ୍ରା dl ରୁ କମ୍ ରହିବା ଠିକ୍। LDL ଯଥା ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ 100 ମିଗ୍ରା dl ରୁ କମ୍, HDL ଯଥା ଭଲ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ 60 ମିଗ୍ରା dl ରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ଟ୍ରାଇଗ୍ଲାଇସେରାଇଡ୍ 150 ମିଗ୍ରା dl ରୁ କମ୍ ରହିବା ଭଲ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ କମାଇବା ପାଇଁ ଘରୋଇ ଉପଚାର। ଏହା କୌଣସି ରହସ୍ୟ ନୁହେଁ ଯେ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ, ବ୍ୟାୟାମ ଏବଂ ଭଲ ଖାଦ୍ୟ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରୋଲକୁ ହ୍ରାସ କରିପାରେ। ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏପରି କିଛି ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ବିଷୟରେ କହୁଛୁ ଯାହାକୁ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ ଆପଣ ନିଜ ଖାଦ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିପାରିବେ।

 

cholesterol

 

ଡାଲି ଡାଲିରେ ଫାଇବର, ପ୍ରୋଟିନ୍ ଭରପୂର ଏବଂ ଏହା କୋଲେଷ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଓଜନ ହ୍ରାସ ଭଳି ଅନେକ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ। ଏଥିରେ ଥିବା ଫାଇବର ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲକୁ ବାହାର କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ଫାଇବରର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ ତେଣୁ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲରେ ପୀଡିତ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଜରୁରୀ ଅଟେ। ଗ୍ରସରୀ ସହଜରେ ହେଉଛି ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାରର ଭଣ୍ଡାର ଘର। ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଜର୍ନାଲ୍ ଅଫ୍ ଫାର୍ମାକୋଲୋଜିରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁଯାୟୀ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ କମାଇବା ବ୍ୟତୀତ ଆଥେରୋସ୍କ୍ଲେରୋସିସରୁ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଗାଇଥାଏ।

chole

ଦୈନିକ ବ୍ୟବହାର କେବଳ ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍ର ସ୍ତରକୁ ହ୍ରାସ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଅକ୍ସିଡେସନ ଦ୍ଵରା ହେଉଥିବା କ୍ଷତି ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରେ। ଆପଲ୍ ଆପଲର ଅନେକ ଲାଭ ବିଷୟରେ କେହି ଅବଗତ ନୁହଁନ୍ତି। ତୁମେ ସବୁବେଳେ ଏ ବିଷୟରେ ଶୁଣୁଛ। ଡି.କେ ପ୍ରକାଶନ ଗୃହ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶିତ ‘ହେଲିଙ୍ଗ୍ ଫୁଡ୍ସ’ ପୁସ୍ତକରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଆପଲରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ପେକ୍ଟିନ୍ ଫାଇବର, ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ପଲିଫେନୋଲ ଭଳି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉପାଦାନ ସହିତ ଅସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର LDL କୋଲେ ଷ୍ଟ୍ରଲ୍ର ସ୍ତରକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ ଏବଂ ଅକ୍ସିଡେସନକୁ ମନ୍ଥର କରିଥାଏ ଯାହା ଆଥେରୋସ୍କ୍ଲେରୋସିସ୍ ର ବିପଦ କାରଣ ଅଟେ।ଭାରତ ମସଲା ହେଉଛି ଏକ ସାଧାରଣ ଭାରତୀୟ ମସଲା

ଯାହାକି କ୍ୟୁରି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଡାଲିରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ, କିନ୍ତୁ ବୋଧହୁଏ ଏହା ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରେ। ଫାଇବରର ମାତ୍ରା ଅଧିକ ଏବଂ ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାର କରିଥାଏ। ଏହି ମଞ୍ଜିଗୁଡ଼ିକ ଟ୍ରାଇଗ୍ଲାଇସେରାଇଡ୍ ଏବଂ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ସ୍ତରର ବୃଦ୍ଧିକୁ ରୋକିଥାଏ। ସାଇଟ୍ରସ୍ ଫଳ ସାଇଟ୍ରସ୍ ଫଳଗୁଡ଼ିକ ଲେମ୍ବୁ ଠାରୁ କମଳା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଙ୍ଗୁର ଫଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିଥାଏ ଏବଂ ଏହା ଜଣା ଯେ ସମସ୍ତେ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାର କ୍ଷମତା ରଖିଛନ୍ତି। ସାଇଟ୍ରସ୍ ଫଳଗୁଡିକରେ ହେସପେରିଡିନ୍ ଥାଏ, ଯାହା ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଏବଂ ପେକ୍ଟିନ୍ ଫାଇବର ଏବଂ ଲିମୋନଏଡ୍ ଯୌଗିକର ଲକ୍ଷଣକୁ ହ୍ରାସ କରିପାରେ, ଯାହା ଆଥେରୋସ୍କ୍ଲେରୋସିସ୍ ଧମନୀ କଠିନ ହେବା ଏବଂ LDL କୋଲେଷ୍ଟ୍ରୋଲ୍କୁ ହ୍ରାସ କରିପାରେ।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *