food

ପ୍ରତିଦିନ ଖାଉଛନ୍ତି କି ଏହି ଜିନିଷ ଧୀରେ ଧୀରେ ଶରୀରରେ କ୍ୟାନ୍ସରକୁ ଡାକିଥାଏ – ସାବଧାନ ରୁହନ୍ତୁ ।

HEALTH

ଯଦି ଆପଣ କର୍କଟ ରୋଗରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ କର୍କଟ ବ୍ୟତୀତ ଏହି ଜିନିଷ ଖାଇବା ବନ୍ଦ କରନ୍ତୁ, ଏହି ଜିନିଷଗୁଡିକ ଅନେକ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରେ, କର୍କଟ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଉଚିତ୍। କର୍କଟ ଏକ ମାରାତ୍ମକ ରୋଗ ଏବଂ ଭୁଲ ଖାଇବା ଅଭ୍ୟାସ ହେତୁ ଏହି ରୋଗ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ। ଟ୍ରାନ୍ସ ଫ୍ୟାଟ୍, ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ, ତେଲିଆ ଖାଦ୍ୟ ଭଳି ଜିନିଷର ବ୍ୟବହାର କର୍କଟ ରୋଗର ସର୍ବାଧିକ ବିପଦ। ଏହି ଜିନିଷଗୁଡିକର ନିୟମିତ ଖାଇବା ଯକୃତ, କିଡନୀ ଏବଂ ହୃଦୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତର ରୋଗ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଥାଏ। ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପାନୀୟର ଭୁଲ ଜିନିଷ ଯୋଗୁଁ କର୍କଟ ରୋଗର ଆଶଙ୍କା କିପରି। ସାରା ବିଶ୍ୱରେ କର୍କଟ ମୃତ୍ୟୁର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ, କିନ୍ତୁ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ଏହାକୁ ରୋକାଯାଇପାରିବ। ବିଭିନ୍ନ କାରଣରୁ କର୍କଟ କୋଷ ଶରୀରରେ ବଢ଼ିଥାଏ ଏବଂ ଅସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଖାଦ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। ଶାରୀରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଅଭାବ, ଧୂମପାନ, ମେଦବହୁଳତା, ମଦ୍ୟପାନ ଏବଂ UV କିରଣର ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିବା ଅନ୍ୟ କେତେକ କାରଣ ଯାହା ଏକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରନ୍ତି। ବଢୁଥିବା ପ୍ରମାଣ ଅଛି ଯେ ଖାଇବା ଅଭ୍ୟାସ କର୍କଟ ରୋଗର ଆଶଙ୍କା ବଢାଇପାରେ କିମ୍ବା ହ୍ରାସ କରିପାରେ।

ଯଦି ଆପଣ କର୍କଟ ରୋଗରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ତେବେ ଏହି ଜିନିଷ ଖାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ। ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ମାଂସ। ମାଂସ, କୁକୁଡ଼ା, ମାଛ ଏବଂ ଅଣ୍ଡା ସବୁ ସୁସ୍ଥ, ଯଦି ସେଗୁଡିକ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ରନ୍ଧାଯାଏ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ପରିମାଣରେ ଖିଆଯାଏ। ଧୂଆଁ କିମ୍ବା ଲୁଣ ସହିତ ସଂରକ୍ଷିତ କୌଣସି ପ୍ରାଣୀ ଭିତ୍ତିକ ପଦାର୍ଥ ଖାଇବା ଅସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଏବଂ ଓଜନ ବୃଦ୍ଧି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କର୍କଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ମାଂସ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏକ ଯୌଗିକ ଉତ୍ପାଦନ କରେ ଯାହା କର୍କିନୋଜେନ ହୋଇପାରେ ଏବଂ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ କଲୋରେକ୍ଟାଲ୍ ଏବଂ କୋଲୋନ୍ କର୍କଟ ରୋଗ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ରଖିଥାଏ। ଭଜା ଖାଦ୍ୟ ଭଜା ଖାଦ୍ୟର ଅତ୍ୟଧିକ ବ୍ୟବହାର ଶରୀରରେ କର୍କଟ କୋଷର ବୃଦ୍ଧି ଘଟାଇପାରେ। ଯେତେବେଳେ ଆଳୁ କିମ୍ବା ମାଂସ ପରି ଖାଦ୍ୟ ଉଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରା ରେ ଭଜା ହୋଇଯାଏ, ଆକ୍ରିଲାମାଇଡ୍ ନାମକ ଏକ ଯୌଗିକ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ। ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଏହି ଯୌଗିକର କର୍କିନୋଜେନିକ୍ ଗୁଣ ରହିଛି ଏବଂ DNA କୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଏ।

ଏଥିସହ, ଭଜା ଖାଦ୍ୟ ଶରୀରରେ ଅକ୍ସିଡେଟିଭ୍ ଚାପ ଏବଂ ପ୍ରଦାହକୁ ମଧ୍ୟ ବଢାଇପାରେ ଯାହା କର୍କଟ କୋଷର ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଜଡିତ ଖାଦ୍ୟ ଭଜା ବଦଳରେ ଅନ୍ୟ ସୁସ୍ଥ ରନ୍ଧନ ପ୍ରଣାଳୀ ଖୋଜ ବିଶୋଧିତ ଜିନିଷଗୁଡିକ। ବିଶୋଧିତ ମଇଦା, ଚିନି କିମ୍ବା ତେଲ, ସମସ୍ତଙ୍କର ଆପଣଙ୍କୁ କର୍କଟ କୋଷର ବିପଦ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି। ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଅତ୍ୟଧିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଚିନି ଏବଂ କାର୍ବସ ଶରୀରରେ ଅକ୍ସିଡେଟିଭ୍ ଚାପ ଏବଂ ପ୍ରଦାହର ଆଶଙ୍କା ବଢାଇପାରେ, ଯାହା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର କର୍କଟ ରୋଗକୁ ଦେଇପାରେ। ଏଗୁଡିକର ଅଧିକ ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ଓଭାରିନ୍, ସ୍ତନ ଏବଂ ଏଣ୍ଡୋମେଟ୍ରିଆଲ୍ ଗର୍ଭାଶୟ କର୍କଟ ରୋଗ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ବଢ଼ିଥାଏ।

foodd

ବିଶୋଧିତ ଦ୍ରବ୍ୟର ଗ୍ରହଣକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ ଚିନି ବଦଳରେ ଗୁଣ୍ଡ କିମ୍ବା ମହୁ ନିଅନ୍ତୁ, ବିଶୋଧିତ କାର୍ବକୁ ପୁରା ଶସ୍ୟ ସହିତ ବଦଳାନ୍ତୁ ଏବଂ ବିଶୋଧିତ ତେଲରୁ ସୋରିଷ ତେଲ ଏବଂ ଘିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରନ୍ତୁ। ମଦ୍ୟପାନ ଏବଂ କାର୍ବୋନେଟେଡ୍ ପାନୀୟ
ଉଭୟ ମଦ୍ୟପାନ ଏବଂ କାର୍ବୋନେଟେଡ୍ ପାନୀୟରେ ବିଶୋଧିତ ଚିନି ଏବଂ କ୍ୟାଲୋରୀ ଅଧିକ। ଦୁଇଟି ତରଳ ପଦାର୍ଥର ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଗ୍ରହଣ କଲେ ଶରୀରରେ ମୁକ୍ତ ରେଡିକାଲ ସଂଖ୍ୟା ବଢ଼ିପାରେ, ଯାହା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ପ୍ରଦାହ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ମଦ୍ୟପାନ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିଦିଏ, ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ଶରୀର ପାଇଁ ପୂର୍ବ ଏବଂ କର୍କଟ କୋଷଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିବା କଷ୍ଟକର କରିଥାଏ।

ପ୍ୟାକେଡ୍ ଖାଦ୍ୟ ଭାରତରେ କେନଡ୍ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଡ୍ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାର ଧାରା ଧୀରେ ଧୀରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ପ୍ୟାକେଜ୍ ଦ୍ରବ୍ୟରେ ଭର୍ତି ହୋଇଥିବା ମାର୍କେଟ ଆଇଲଗୁଡିକ ଦେଖିପାରିବେ ଯାହା ତୁରନ୍ତ ରନ୍ଧା ଯାଇ ଅଲଗା ହୋଇପାରିବ। ଇଟଲି, ଅପମା, ପାସ୍ତା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ପ୍ୟାକ୍ ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ ଅଛି ଯାହାକୁ ଆପଣ ବାଛି ପାରିବେ। ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ରନ୍ଧନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଅସୁବିଧାମୁକ୍ତ କରିପାରେ କିନ୍ତୁ ଏହା କର୍କଟ ରୋଗ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ ବଢାଇପାରେ। ଅଧିକାଂଶ ପ୍ରସ୍ତୁତ-ଖାଦ୍ୟ ରନ୍ଧା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ୟାକ୍ରେ ବିସ୍ଫେନୋଲ୍ ଏ ବିପିଏ ନାମକ ଏକ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଥାଏ। ଖାଦ୍ୟରେ ଖାଇବା ବେଳେ ଏହି ଯୌଗିକ ହରମୋନାଲ ଅସନ୍ତୁଳନ, DNA ରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ କର୍କଟ ରୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *