pani

ଗରମ ପାଣି ସହିତ ଲୁଣ ଖାଆନ୍ତୁ ରକ୍ତଚାପ ଆପେ ଆପେ କମିଯିବ – ଥରେ ନିଶ୍ଚୟ କରି ନିଅନ୍ତୁ ।

HEALTH

ଏହି ଋତୁରେ ରକ୍ତଚାପ ରୋଗୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ କାରଣ ଏହି କାରଣରୁ ଅଧିକାଂଶ ସମସ୍ୟା ହୃଦୟ ରୋଗୀଙ୍କଠାରେ ଦେଖାଯାଏ। ଶୀତଦିନେ, ରକ୍ତ ଏବଂ ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା ସଂକୁଚିତ ହୁଏ, ତେଣୁ ରକ୍ତଚାପ ଏବଂ ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ରକ୍ତଚାପ ରୋଗୀମାନେ ଖାଦ୍ୟରେ ଲୁଣ ନେବା ଉଚିତ୍ ଏହା ରକ୍ତଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବ।

ଏଥିସହ ଚାଉଳ, କଦଳୀ, ଡାଲି ଶର୍କରା ଜିନିଷ ବ୍ୟବହାରରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ ଯାହା ଦ୍ଵରା ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା ରୋଗୀମାନେ ଚମକପ୍ରଦ ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ। ହୃଦୟ ରୋଗୀମାନେ ଗରମ ପାଣିରେ ସ୍ନାନ କରନ୍ତି ଏବଂ ବାଷ୍ପ କରନ୍ତି। ଏହାଦ୍ୱାରା ରକ୍ତଭଣ୍ଡାରଗୁଡ଼ିକ ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ହୃତପିଣ୍ଡକୁ ରକ୍ତ ଯୋଗାଣ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଚାଲିଥାଏ। ସରକାରୀ ଆୟୁର୍ବେଦ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଡାକ୍ତର ଡା ସଞ୍ଜୀବ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଶୁଖିଲା ଅଦା,

salt water 1

ଲଙ୍କା ଗୁଣ୍ଡ ଲାଭଦାୟକ ହେଇପାରେ। ଆୟୁର୍ବେଦ ହସ୍ପିଟାଲର ଡ ସିଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶୁଖିଲା ଅଦା, କଳା ଲଙ୍କା ଏବଂ ତୁଳସୀ ପତ୍ରକୁ 3-4 ଲିଟର ପାଣିରେ ପିଇବା ଉଚିତ୍। ତା’ପରେ ଏହାକୁ ଫିଲ୍ଟର୍ କରି ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ ଦିନସାରା ପିଅନ୍ତୁ। ଏହା ଚମକ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ନାହିଁ। ଚମକ ଅଭାବରୁ ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା ଏବଂ ହୃଦରୋଗ ସମସ୍ୟାକୁ ଏଡାଯାଇପାରିବ। ସବୁ ଶୀତରେ ଏହା କରିବା

କୌଣସି ଅସୁବିଧା ନୁହେଁ। ଶୀତ ଋତୁରେ ନିୟମିତ ବ୍ୟାୟାମ ଆବଶ୍ୟକ ସକାଳ ଓ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଚାଲନ୍ତୁ ନାହିଁ। ସ୍ପିଟାଲର ଡାକ୍ତରୀ ଅଧୀକ୍ଷକ ଡକ୍ଟର ଅଶୂତୋଶ ଦୁବେ ଏବଂ PGI ବିଭାଗର ପୂର୍ବତନ ମୁଖ୍ୟ ଡକ୍ଟର ଏ.କେ ଶ୍ରୀବାସ୍ତବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦୀପାବଳି ପରେ ପ୍ରଦୂଷଣ ଏବଂ ଥଣ୍ଡା ବହୁତ ବଢ଼ିଥାଏ।

ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା ଏବଂ ହୃଦୟର ରୋଗୀମାନେ ବିଶେଷ ଯତ୍ନ ନେବା ଉଚିତ୍ ଯେ ସେମାନେ ସକାଳ ଓ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଚାଲିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, ଅପରାହ୍ନରେ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣରେ ଚାଲିବା ଉଚିତ। ଆଜମା ରୋଗୀମାନେ ନିଶ୍ୱାସକୁ ଠିକ୍ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି ନାହିଁ। କେବଳ 22 ରୁ 25 ପ୍ରତିଶତ ସକ୍ଷମ ଅଟନ୍ତି, ତେଣୁ ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା ରୋଗୀମାନେ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *